Dlouhé výměny posledních dnů mezi dvěma největšími vládními stranami spějí ke konci. ČSSD má nakročeno k tomu, aby z této hry vzešla vítězně. Přesto její poslanci mohou už toto úterý nahrát svému soupeři na ráznou smeč.

V právě probíhajícím sporu mezi ANO a ČSSD má totiž Andrej Babiš v ruce jeden možný trumf: Znovu připomenout svou protikorupční rétoriku a vymezit se proti ČSSD jako ten transparentnější. Ideální příležitostí k tomu může být blížící se hlasování o klíčovém protikorupčním zákonu - registru smluv.  Jeho novela se vrací do sněmovny ze Senátu ve výrazně lepší podobě, než z ní odcházela. Senátoři zrušili plošné výjimky pro státní a městské firmy, které by ze zveřejňování vyjmuly smlouvy veřejných institucí v objemu až 150 miliard korun ročně. Senátoři navrhují vyjmout z registru jen Budvar a zřejmě na přímý apel ministra zdravotnictví přidali i úlevu pro zdravotnické nákupy.


Přesto není nereálné, že poslanci i napodruhé odhlasují plošné výjimky pro všechny státní a městské firmy - tentokrát by pro ně muselo zvednou ruku 101 z nich. Pokud poslanci za ČSSD budou trvat na svém a stejně jako ve třetím čtení podpoří plošné výjimky, bude pravděpodobnost ořezání fungujícího zákona mnohem vyšší. Mnozí z nich by tím porušili slib, který dali před posledními volbami voličům. Téměř osm z deseti voličů přitom říká, že státní a městské firmy by tak rozsáhlé výjimky mít neměly a že hlasování o nich zohlední při podzimních volbách.  

Sociálně demokratičtí poslanci by se přitom mohli inspirovat u některých svých kolegů ze Senátu, kteří k registru zaujali odlišný postoj. pro zrušení plošných výjimek hlasovali na jednání Ústavně právního výboru Senátu tři senátoři za ČSSD (M. Antl, J. Dienstbier, R. Sušil) . Při konečném hlasování v Senátu pak hlasovalo pro vrácení novely do sněmovny v  senátní verzi 8 senátorů a senátorek za ČSSD. Na její schválení stačí ve sněmovně prostá většina. Pokud registr smluv zůstane bez větších zásahů - a stane se tak i díky poslancům za ČSSD, bude se Andreji Babišovi i jeho hnutí do ČSSD před volbami mnohem hůře strefovat. Snad si to sociální demokraté uvědomují. Míček je zatím stále na jejich straně.

 

Obrázek: Hybernská, Lidový dům, autor: ŠJů, zdroj: Wikimedia CommonsCC BY-SA 3.0